Festivaali 2018

 

Uusi kirjallisuusfestivaali 14.-15.9.2018 - ohjelmisto

Oulun kirjailijaseura ry:n järjestämä Uusi kirjallisuusfestivaali pidetään tänä vuonna kolmatta kertaa. Tapahtumapaikkoja ovat Oulun kaupunginkirjasto, Tuba, Kauppakeskus Valkean Kesäkatu sekä Oulun kirjallisuuden talo.

 

 

Perjantai 14.9.2018

Klo 17-18 Aapo Kukon Sosialisti ja nihilisti -sarjakuvaromaanin näyttelyn avajaiset
Oulun kaupunginkirjasto, Sarjasto (3. kerros), Kaarlenväylä 3, Oulu

 

Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtaja, kirjailija Antti Leikas avaa festivaalit.

 

Aapo Kukon Sosialisti ja nihilisti -sarjakuvaromaanissa alkuvuodesta 1948 kaksi erilaista miestä kohtaa toisensa helsinkiläisessä ravintolassa. Toinen on jatkosodasta kieltäytynyt ja vankeudessa istunut keski-ikäinen vasemmistorunoilija, toinen taas jatkosotaan vapaaehtoisesti lähtenyt nuori porvaristaustainen piirtäjä. Hyvin nopeasti parivaljakko tutustuu toisiinsa ja eripurainen pari päättää muutaman lasillisen jälkeen lähteä yhdessä maailmalle. Sosialisti tahtoo näyttää epäilevälle nuorelle nihilistille aatteen todellisen voiman. Mutta miksi päämääräksi valikoituu juuri Italia? Miksi matkaan on lähettävä mahdollisimman pian? Mitä intressejä taustalla lopulta onkaan? Menneisyys, unet, pelot ja hankalan matkustamisen aiheuttamat jännitteet luovat puitteet kertomukselle, joka kysyy: onko tärkeämpi ymmärtää ihmistä vai hänen aatettaan? Tarina perustuu osittain runoilija Arvo Turtiaisen ja kirjailija-kuvittaja Henrik Tikkasen elämänvaiheisiin. Näyttelyssä on esillä originaaleja ja luonnoksia sarjakuvaromaanin vaiheilta. Näyttely on esillä su 18.11. asti.

 

 

Klo 18-19.30. Seppo Hentilä ja vuoden 1918 pitkät varjot

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu

 

Emeritusprofessori Seppo Hentilä kertoo, miten vuoden 1918 sisällissota on vaikuttanut Suomeen ja suomalaisuuteen aina meidän päiviimme saakka. Hentilä on julkaissut kirjan Pitkät varjot - muistamisen historia ja politiikka, jossa hän myös tarkastelee, millä tavoin kansakunta pääsi eheytymään raastavasta kahtiajaon kulttuurista huolimatta. Tilaisuuden järjestää Suomen tietokirjailijat ja sen juontaa tietokirjailija Petri Laukka.

   

 

 

 

Klo 20-22 Kirjallisuusklubi

Tuba - Food and Lounge, Mannenkatu 2, Oulu

 

Klubilla Satu Alajoki, Ville Ranta sekä Lauri Ahtinen esittelevät uutuuskirjojaan.

 

Satu Alajoki, kuvitus Ella Kurki: Kadonnut aurinko (Myllylahti, 2018). Kadonnut aurinko on seikkailullinen satu valosta ja pimeydestä, pelot voittavasta rohkeudesta ja ystävyydestä. Se jatkaa Nukkumatin veljestä, Valve-Villestä kertovaa tarinaa ja vie lukijansa auringon jäljille niin Jättiläisen maille kuin veden syvyyksiin. Kirja on suunnattu 5–10-vuotiaille. Sarjan ensimmäinen osa Valon sankari julkaistiin 2017.

 

 

 

 

Ville Ranta: Kuningas menettää päänsä (WSOY, 2018). Ville Ranta palaa suomalaisen sarjakuvan keskiöön uudella sarjakuvaromaanilla, jossa miehenä oleminen pilkotaan pieniksi paloiksi ja meno yltyy päättömäksi. Linnan katto vuotaa, narrin jutut eivät naurata, kukaan ei kunnioita. Eikä seksikään maistu. Kuninkaalla alkaa horjua usko koko touhuun. Onneksi on pastori, joka tuntee lääkkeen eksistentiaaliseen ahdistukseen. Kaksikko lähtee tarunhohtoiselle seikkailulle, missä olut virtaa, päät putoilevat ja naiset kellistetään – vielä kerran. Ranta (s. 1978) on Puupäähatulla palkittu sarjakuvantekijä, jonka teos Kyllä eikä ei voitti 2014 Sarjakuva-Finlandian.

 

 

   

Lauri Ahtisen Elias (S&S, 2018) on sarjakuvaromaani yksin Suomeen tulleesta hazara-pojasta. Sodassa unelmat katoavat ihmisestä, mutta turvassa pitäisi olla iloinen ja kiitollinen. Vaikkei tunne enää mitään. Paitsi koti-ikävää, ja pelkoa että joutuisi palaamaan sinne. Kirjaa varten on haastateltu useita turvapaikanhakijoita ja alan asiantuntijoita. Todellista taistelua ei käydä Välimerellä salakuljettajien vuotavissa paateissa eikä Euroopan ulkorajoilla, vaan Suomessa turvapaikkaa odotellessa.

 

 

Illan päätteeksi heittäydytään vallattomiksi ja otetaan selvää, miten kirjallisuus taipuu burleskiksi. Tämän ainutlaatuisen cocktailin tulevat tarjoilemaan burleskitaiteilijat Director´s Kat ja Divina Moonlight. Lupaamme, että luet tätä kaksikkoa kuin avointa kirjaa sitä mukaa, kun sivu sivulta vaatekappale toisensa jälkeen vie tarinaa eteenpäin. Kat tarjoilee burleskiunelmia William Shakespearen sulkakynästä sekä Karjalan laulumailta. Divinalla on tuhannen ja yhden yön tarinoita kerrottava jokaiselle sielulle.

 

Klubin juontaa Oulun kirjallisuuden talon toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen. Oulun Energia on tukenut klubin järjestämistä.

 

 

 

Lauantai 15.9.2018

Klo 12-12.30. Lastenkirjan julkistus: Kadonnut aurinko
Oulun kaupunginkirjasto, Tapahtumatila Laituri, Kaarlenväylä 3, Oulu

 

Satu Alajoki, kuvitus Ella Kurki: Kadonnut aurinko (Myllylahti, 2018). Kadonnut aurinko on seikkailullinen satu valosta ja pimeydestä, pelot voittavasta rohkeudesta ja ystävyydestä. Se jatkaa Nukkumatin veljestä, Valve-Villestä kertovaa tarinaa ja vie lukijansa auringon jäljille niin Jättiläisen maille kuin veden syvyyksiin. Kirja on suunnattu 5–10-vuotiaille. Sarjan ensimmäinen osa Valon sankari julkaistiin 2017.

 

Klo 13-16 Pop-up-kirjamessut
Kauppakeskus Valkean Kesäkatu, Isokatu 25, Oulu

 

Messuilla julkistetaan Botnia-palkintoehdokkaat. Palkinto jaetaan toista kertaa. Palkinto myönnetään vuosittain teokselle, jonka tekijä vaikuttaa tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Kaleva, Oulun Energia, Hätälä, Mainonnan Työmaa, Bitfactor ja Pörhön Autoliike Oy.

Tapahtumassa on Pentti Haanpään parhaat -teoksen valtakunnallinen julkistamistilaisuus (Into, 2018). Kirja on ainutlaatuinen novellikokoelma Suomessa. Se on täysin lukijoiden kokoama ja siten lajissaan ensimmäinen. Lukijat saivat äänestää viittä mieleistään novellia Pentti Haanpään (1905-55) tuotannosta. Kirjan toimittivat lukijoiden äänestystuloksien pohjalta toimittaja Petri Laukka ja tietokirjailija Matti Salminen. Kokoelmassa on mukana 52 eniten ääniä saanutta novellia neljältä vuosikymmeneltä. Kirjan tekivät yhteistyössä oululainen mediatalo Kaleva ja Into Kustannus. Hankkeen suojelijana toimi Juha Hurme.

 

Messuilla on kirjailijahaastatteluja. Kirjailijat myyvät kirjojaan.

Tapahtuman juontaa Pia Kaitasuo.


Klo 13.00. Tervetuloa. Pia Kaitasuo.

Klo 13.05. Madetojan musiikkilukion jazzcombo

Klo 13.15. Pentti Haanpään parhaat -teoksen julkistamistilaisuus (Into, 2018). Kirjan ovat toimittaneet toimittaja Petri Laukka ja tietokirjailija Matti Salminen.

Klo 13.40. Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtaja Antti Leikas kertoo Botnia-palkinnosta.

Klo 13.50. Botnia-kirjallisuuspalkinnon raadin puheenjohtaja, kirjallisuuden professori Sanna Karkulehto. Botnia-raati esitellään.

Klo 14.00. Botnia-palkintoehdokkaiden julkistaminen.

Klo 14.30. Madetojan musiikkilukion jazzcombo

Klo 14.40. Kauko Röyhkä: Maan korvessa kulkevi (Like, 2018). Petri Laukka haastattelee.

Klo 15.00. Ilpo Koskela: Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja (Arktinen Banaani, 2018). Vesa Kataisto haastattelee.

Klo 15.20. Runoilija Eeva Maria al-Khazaali lukee runojaan.

Klo 15.30. Kirjailija Toni Aho esittelee dekkarisarjaansa.

 

   

 

 

 

Klo 17-19 Lesung-ääneenluentailta: Pauliina Rauhala ja Katariina Vuori

Oulun kirjallisuuden talo, Sepänkatu 9, Oulu

 

Kaksi kirjailijaa lukee ääneen romaanejaan, puolisen tuntia per kirja. Lukunäytteiden jälkeen yleisöllä on mahdollisuus keskustella kirjailijoiden kanssa. Ääneenluentaillan juontaa Tuomo Heikkinen.

 

 

Pauliina Rauhala lukee Synninkantajat-romaania (Gummerus, 2018). Synninkantajat on vahvasti kaunokirjallinen ja psykologisesti uskottava romaani sisäänpäin kääntyvästä yhteisöstä ja rakkauden monista merkityksistä. Romaani sijoittuu 1970-luvun loppuun Pohjois-Pohjanmaalle. On Joki ja sen varrella Kylä, jossa eletään kirjaimellisesti ajan ja ikuisuuden rannalla: Jeesuksen toinen tuleminen on lähellä. Taisto puhelee päivisin puutarhassa linnuille ja kukkasille, mutta iltaisin hän rakentaa tiivistä hengellistä arkkia heille, jotka tunnustavat syntinsä ja katuvat. Aliisa muistaa uskosta toisenlaiset ajat ja kyseenalaistaa hoitokokoukset. Hänen tyttärensä Auroora kamppailee rajan ylittävän rakkauden kanssa. Aaronin hartain rukouksensa on, ettei kukaan sukulainen joudu helvettiin.

   

 

 

 

Katariina Vuori lukee Erään tapon tarina -romaania (Like, 2018). Romaani on tositarina todellisista rikoksista, isän kaltoin kohtelemasta äidistä ja pojasta, jonka lapsuus on väkivallan värittämä. Pikkukaupungista, jossa kaikki tietävät, mutta kukaan ei puutu tilanteeseen. Ennen kuin on liian myöhäistä.

 

 

Pääsylippu: 10 €

Lippuja voi ostaa etukäteen: tuomo.heikkinen@kirjallisuudentalo.fi

 


Klo 20-22 Botnia-gaala

Pohjolan Talon juhlahuoneisto, Sepänkatu 9, Oulu

 

Näyttelijä Merja Pietilä lukee Botnia-ehdokaskirjoista lukunäytteitä ja muusikko Laura Heikkilä säestää pianolla. Gaalan juontaa Antti Leikas. Tilaisuudessa on tarjoiluja. Pääsylippu: 30 €. Gaalaan voi ostaa lippuja vain etukäteen: tuomo.heikkinen@kirjallisuudentalo.fi

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen

tuomo.heikkinen@kirjallisuudentalo.fi

050 347 4470

www.oulunkirjailijaseura.fi/festivaali

Pohjoista kirjallisuutta ovat tukeneet: