Botnia-voittaja 2021
   

Viides Botnia-palkinto ensimmäistä kertaa lastenkirjalle – voittajateos kertoo surusta ja selviämisestä

 

Tänä syksynä viidettä kertaa jaettavan Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen lastenkirja Sinä yönä tuli talvi (WSOY 2021).

 

Lapsen syntymää ja kuolemaa käsittelevä kirja käsittelee suruista suurinta isonveljen näkökulmasta. Tekijöistä tuli työpari yhdistävän surukokemuksen kautta, ja he ovat kirjallaan halunneet avata ja laajentaa keskustelua kuolemasta. Teoksen kirjoittaja Anna Elina Isoaro on kotoisin Oulaisista.

 

Palkinnonjakotilaisuus pidetään Oulun pääkirjaston (Kaarlenväylä 3) Pakkalan salissa keskiviikkona 27.10.2021 klo 13. Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

 

Voittajat esiintyvät myös Helsingin Kirjamessujen Lonna-lavalla torstaina 28.10.2021 klo 12.30.

 

Botnia-palkinnon raati sanoo perusteluissaan voittajateoksesta näin:

 

---

 

Surusta lastenkirjallisuuden keinoin

 

Anna Elina Isoaron kirjoittama ja Mira Malliuksen kuvittama Sinä yönä tuli talvi on äärimmäisen tärkeä lastenkirja vaikeasta aiheesta sekä siihen liittyvistä tunteista: lapsen kuolemasta. Kirja avaa hienosti ja kauniisti sen tyhjyyden, joka jää ison menetyksen jälkeen.

 

Isoaro lähestyy aihetta koskettavasti ja uskottavasti, ilman osoittelua. Malliuksen kuvituksessa surukin on lohdun sävyä johdatellen lukijaa arjen keskellä. Kuvitus myös tuo hillittyä keveyttä kirjan maailmaan. Kuvituksen ja tekstin onnistunut vuorovaikutus tuo näkyville sen mikä on rivien väleissä: pohdituttavat asiat, syvimmät tunteet.

 

Näkökulma on kuvattu isoveljen silmin mutta aikuisen tuskaa kohti katsoen. Huomionarvoista on myös se, että Isoaro ja Mallius eivät vähättele lasta kokijana eivätkä lukijana. Teos on korkeatasoista lastenkirjallisuutta, mutta vaikuttaa myös aikuiseen lukijaansa erityisellä tavalla. Empatiasta ja menetyksestä kertovan kirjan kohderyhmä, jolle aihe on henkilökohtainen, on ehkä tavallista pienempi mutta sitäkin tärkeämpi. Isoaron ja Malliuksen tarina toimii myös universaalina viestinä.

 

---

 

10 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuuden lajia edustava teos. Kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Tällä Oulun kirjailijaseura haluaa kamppailla kirjallisuuden lyhenevää elinkaarta ja kvartaalikustantamista vastaan. Hyvä kirja kelpaa luettavaksi vielä vuodenkin päästä ilmestymisestään.

 

Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Kilpailun yhteistyökumppaneita ovat Suomalainen Kirjakauppa, Oulun Energia, Hätälä, Booky.fi ja Oulun ammattikorkeakoulu.

 

Lisätietoja palkinnosta antaa Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtaja Antti Leikas, p. 040 5666 862.

 

Botnia-raadin jäsenet ovat:
kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija, journalismin yliopettaja Satu Koho, Jyväskylän yliopisto / Oulun ammattikorkeakoulu (raadin puheenjohtaja)

toimittaja Pia Kaitasuo, sanomalehti Kaleva

kirjastonhoitaja Jaana Märsynaho, Oulun kaupunginkirjasto

pastori Juha Vähäkangas, Karjasillan seurakunta, Oulu

kirjabloggaaja Simo Sahlman, Lukupino

dramaturgi Jukka Heinänen, Oulun teatteri

kirjallisuuden- ja kulttuurintutkija Jyrki Korpua, Turun yliopisto / Oulun yliopisto

 

Osta voittajakirja » 

 

Oulun kirjailijaseura on Oulun alueen ammattikirjailijoiden edunvalvonta- ja tukijärjestö. Sen tarkoituksena on edistää Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan ammattikirjailijoiden työskentelymahdollisuuksia, rakentaa seudulla toimivien kirjailijoiden yhteisöä sekä ajaa alueen kirjailijoiden etuja.

 

Lisätietoja Oulun kirjailijaseurasta löytyy täältä.
Botnia-kilpailun säännöt löytyvät täältä.

Lataa tiedote palkinnon voittajasta.

Pohjoista kirjallisuutta ovat tukeneet: