Sanan ja runon malja

Sanan ja runon malja -hankkeessa kirjoitetaan tekstejä vesireiteistä

Oulun kirjailijaseuralla on käynnissä Sanan ja runon malja -hanke, jossa kirjailijat kirjoittavat vesireitteihin liittyviä tekstejä.

 

Tekstit ovat pohjana Delta Life – Kaupunki syntyy suistoon -kokonaisuuden esityksille sekä tuotannoille. Delta Life -kokonaisuudesta on tulossa vuonna 2026 elokuun ja koko kulttuuripääkaupunkivuoden huipentuma Oulujoen suistossa. 

 

Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Kyseessä on usean vuoden matka, joka huipentuu vuoteen 2026. Oulun kirjailijaseura ry:n Kirjallisuushanke, joka pitää sisällään Sanan ja runon maljan, on osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta. Hanketta on rahoittanut myös Suomen Kulttuurirahasto.

 

Kirjailijoiden kirjoittamat uudet tekstit toimivat itsenäisinä teoksina, mutta ne voivat olla pohjana, materiaalina, virikkeenä tai käsikirjoituksena myös muiden taiteenlajien teoksille, esimerkiksi tanssiteoksiin, näytelmiin, musiikkiesityksiin, lyhytelokuviin tai vaikkapa valokuva- tai taideteoksiin. Tarkoitus on, että esimerkiksi teatterit, erilaiset ryhmät tai freelancetaiteilijat voivat käyttää hankkeessa kirjoitettuja tekstejä esitystensä tai tuotantojensa pohjana.

 

Tekstit edustavat eri genrejä, kuten proosaa, satuja, runoutta ja sarjakuvaa. Toivomme, että uusille teksteille löytyy mahdollisimman paljon jatkokäyttöä.

 

Mikäli olet kiinnostunut Sanan ja runon maljan teksteistä, ole toiminnanjohtaja Tuomo Heikkiseen yhteydessä.

 

Osa teksteistä on jo valmiita ja niihin voi tutustua tällä sivustolla. Lisää tekstejä valmistuu syksyn 2024 aikana. 

 

Hankkeen raatiin kuuluvat:

kirjailija ja muusikko Jukka Takalo

kirjailija, puheenjohtaja Antti Leikas, Oulun kirjailijaseura

toiminnanjohtaja Pia Alatorvinen, Oulun juhlaviikot

audiovisuaalisten taiteiden läänintaitelija Janne Niskala, Taiteen edistämiskeskus

 

Lisätietoa:

Tuomo Heikkinen

Oulun kirjailijaseura ry:n toiminnanjohtaja

050 347 4470

tuomo.heikkinen@kirjallisuudentalo.fi

 

Jukka Takalo

0405133262

jukkatakalo@icloud.com

 

 

 

 

Hankkeessa kirjoitetut tekstit

 

Tuomo Heikkinen: Matka

Genre: runous

 

Runojen kertoja, josta ei paljasteta paljoa, seisoo yksinäisen uittotukin päällä, joka lipuu hitaasti jokea alavirtaan. Kertoja havainnoi nykyajan ympäristöä, muistelee menneisyyttä ja on menossa kohti kaupunkia, kohti tulevaisuutta, uutta aikaa. Matkalla kertojan seurana on perhonen.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Lauri Hirvonen: Jättiläinen ja joki

Genre: satu / kertomus

 

Jättiläinen ja joki on Oulujoelle sijoittuva lapsille suunnattu kertomus. Leikki, mielikuvitus ja lapsen sekä vanhemman suhde ovat tarinan keskiössä. Joella on erilaisia ajallisia kerrostumia. Sukupolvet seuraavat toisiaan ja joki elää, kun sen ja sen varren tarinoita kerrotaan eteenpäin.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Jenny Kangasvuo: Värikaiku

Genre: esihistoriallinen fantasia

 

On kampakeraaminen kivikausi. Iijoen suistossa sijaitsee hylkeenpyynnistä ja lohenkalastuksesta elävä, suuri ja vauras kylä. Joki on väylä läpi kairojen Länsimereltä Valkoiselle merelle. Vedenjakajaseutujen kallioihin on maalattu hirviä, ihmisiä ja veneitä merkeiksi reiteistä läpi maiseman ja tuonilmaisen. Kaksi ihmistä kantaa surua mereltä yläjuoksulle. Vainajien henget tietävät menneestä ja tulevasta eläviä enemmän ja kommentoivat kulkijoiden matkaa. 

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Anu Kolmonen: Sururuuhen soutaja

Genre: novelli (maaginen lyyrinen proosa)

 

On sotia ja sankareita, kylmää meren selkää haavoille ratkovia tulijoita. Jälkeensä ne jättävät kelvottomat ihmisraaskat, kynnöskamaralle vihatut kiviset rantapellot ja poltettujen jähtien muistot. Unohtuneet unelmat toivosta, joka kantaisi veden yllä omin käsin veistettyä puuta, puhaltaisi valkeisiin purjeisiin myötäistä eteläisiltä mailta. Öisenä virvatulena lehahtaisi linnuksi lentoon pläkän ylle.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Ilpo Koskela: Ikoni

Genre: Kuvakertomus, historiallinen draama

 

Joessa ui puu, jonka vuosirenkaat muodostavat ikonin. Nuori poika löytää puun ja sahaa päädyn irti.

Kylässä tämä on jumalallinen merkki. Vain muutamia vuosikymmeniä aiemmin kylän väki on käännytetty kristinuskoon. He eivät pidä komentelevista papeista saati veronkeruusta. Ikonille rakennetaan pieni katoksellinen suoja ja sitä aletaan palvoa hiljaisuuden vallitessa, ilman saarnoja, rukouksia ja virsiä. Kyläläisille tämä on paluu vanhaan hyvään aikaan. He eivät käy enää kirkossa, kuten kruunu on määrännyt. Myös kymmenysten eli verojen maksu katkeaa. Vouti saapuu tutkimaan asiaa – morsiamen katsastus mielessään – eikä pidä näkemästään. Hän ilmoitta papille, joka lähtee voudin ja asemiesten kanssa kohti kylää. Matkan aikana oudon, myöhäissyksyisen ukonilman salama sytyttää ikonin tuleen. Pappi seurueineen näkee ongelman poistuneen, mutta luonto on ratkaissut asian eri tavalla.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Päivi Tuulikki Koskela: Unelma merestä eli taru Oulujoen synnystä

Genre: sadut ja lorut

 

Kauan kauan sitten, ennen kuin Oulujoki oli syntynyt, asui vedenneito Venla järvessä. Hän halusi kiihkeästi päästä näkemään meren, josta oli kuullut pilviltä. Muut nauroivat hänelle ja järven valtias vesihiisi Hiski kielsi moiset haaveet. Salaa Venla pyysi apua voimalliselta noidalta O-ululta, joka antoi hänelle tehtäviä suoritettavaksi. Venla onnistuu tehtävissä ja palkkioksi noita O-ulu avaa järven ja meren välille joen, joka nykyään tunnetaan Oulujokena.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Liisa Louhela: Kuuta tervaamaan

Genre: historiallinen proosa

 

Eletään 1860-lukua. Kiveksen rosvoina tunnetut nuoret miehet ryöstelevät rantakylien tilallisia, tervansoutajia ja muita vesillä kulkijoita Oulujärvellä eli Kainuun merellä. Osan saaliistaan he jakavat eteenpäin Kivesjärven kyläläisille, jotka eivät paljasta heitä viranomaisille. Rosvojoukon jäsen Patju-Heikki on piiloutunut Ärjän saarelle ja kertoo oman versionsa tapahtumien kulusta.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Tuomo Pirttimaa: Malja

Genre: Historiallinen novelli

 

Oulu 1652. Nuoren miehen markkinamatka muuttuu paoksi kohti Iijoen latvoja. Rujo kertomus väkivallasta ja häpeästä, sovituksesta ja yhteisistä kauniista sanoista.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Jonna Pulkkinen: Balladi Taneli Saastamoisesta

Genre: novelli

 

Balladi Taneli Saastamoisesta on tositapahtumiin perustuva novelli varjakkalaisesta työmiehestä ja hänen kohtalostaan. 1920-luvulla Varjakan saha oli kasvanut yhdeksi Pohjoismaiden suurimmista, ja se tarjosi työtä niin paikallisille kuin Venäjän heimosotia paenneille vienankarjalaisille. Saha menestyi, mutta Varjakan varjoihin kätkeytyi myös toisenlaista elämää, jossa löyhässä oli paitsi pirtupullon korkki myös henki.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Katri Rauanjoki: Leira

Genre: proosa

 

Leira eli legenda naisesta, joka halusi tulla loheksi on kansansadunomainen tarina naisesta, vallan väärinkäytöstä ja muodonmuutoksesta. Se on mukaelma selkien eli hyljenaisen sekä pienen merenneidon tarinoista. Leira kiinnittää huomiota sekä naisen että luonnon heikkoon asemaan ennen - ja kehottaa miettimään, kuinka asiat ovat muuttuneet - jos ovat lainkaan.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Heli Slunga: Iku-Turso: loiskiehuntaa Oulujoessa

Genre: draama

 

Jumalaksi itsensä julistanut tekoäly ryhtyy profetoimaan lopun aikoja. Oulujokeen iskee suuri tulva. Viemärit tulvivat. Mieleltään sairastuneet kaupunkilaiset hyppivät silloilta alas. Kaiken keskellä moniammatillinen työryhmä yrittää keksiä miten tilanteesta saadaan mahdollisimman suuri hyöty irti. Satiirinen, uutta ja vanhaa yhdistelevä Iku-Turso irvailee mm. brändityöryhmille, joukkohysterialle ja tavoille hallita sitä. Teos koostuu fragmenteista, joiden paikkaa voi halutessaan vaihdella.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Veli-Matti Ural: Toppilan satamasta

Genre: Historiallinen draama

 

Toppilan Satamasta on Veli-Matti Uralin toteuttama sarjakuva Tornion Maihinnoususta, yllätyshyökkäyksestä, joka sytytti Lapin Sodan saksalaisten ja suomalaisten välillä syksyllä 1944. Film Noir vaikutteita vilisevä tarina kertoo tapahtumasarjan keskeiset vaiheet myrskyisestä merimatkasta Tornion taikayöhön muun muassa alkoholiin menevän majuri Armas Varlan ja auktoriteettivastaisen eversti Hjalmar Siilasvuon näkökulmista.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin

 

Katariina Vuori: Hahtiperän haaksi

Genre: Fiktio, maaginen realismi, spekulatiivinen realismi, non-fiktio

 

Hahtiperän haaksi on Oulun keskustasta vuonna 2019 löytyneen hylyn biofiktio. Se on tarina metsästä ja merestä, tunteista ja kosketuksesta. Samalla se kertoo lyriikan ja poetiikan sanoin Oulun kaupungin kasvutarinaa; jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä.

» Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin