Festivaali 2020

Uusi kirjallisuusfestivaali 11.-12.9.2020 - ohjelmisto

 

 

Vallitsevan korontilanteen takia tilaisuuksiin voidaan ottaa tavallista vähemmän yleisöä. Tilaisuuksissa noudatetaan koronaohjeita ja pidetään muun muassa turvavälejä.

Ohjelmistossa esiintyvät muun muassa Pauliina Rauhala, Karo Hämäläinen, Anton Monti sekä Anna Takanen. Lisäksi festivaalilla esitellään tämänvuotiset Botnia-palkintoehdokkaat.

Osa ohjelmistosta on katsottavissa myös suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

Uusi kirjallisuusfestivaali järjestetään viidennen kerran. Festivaalin järjestää Oulun kirjailijaseura ry.

 

 

 

 

 

Perjantai 11.9.2020

Klo 17 Synninkantajat-keskustelutilaisuus

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu

Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla »

 

 

 

Oulun Teatteri ja Oulun kaupunginkirjasto järjestävät Synninkantajat-näytelmän ensi-illan kunniaksi keskustelutilaisuuden. Näytelmästä ovat kertomassa kirjailija Pauliina Rauhala ja ohjaaja Sakari Hokkanen.

 

Oululaisen Pauliina Rauhalan romaani Synninkantajat (2018) kuvaa hoitokokousten aikaa lestadiolaisyhteisössä 1970-luvun lopulla. Kirjaan perustuva näytelmä saa ensi-iltansa Oulun Teatterissa 11.9. Edellisen kerran Rauhalan tuotantoa nähtiin Oulun teatterissa vuonna 2015, kun ensi-iltansa sai esikoisromaani Taivaslaulu.



Kuva Vesa Ranta.

   

 

 

 

 

[TILAISUUS ON PERUTTU]

Klo 18 Tiina Raevaara: Onko tulevaisuus salaliittojen? Tieteellisen maailmankuvan vastavoimat.

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu

Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla »

 

Tiina Raevaara on keravalainen kirjailija ja tiedetoimittaja. Koulutukseltaan hän on perinnöllisyystieteestä väitellyt FT. Raevaara on kirjoittanut lukuisia kaunokirjoja, joista uusin, Kaksoiskierre, on tiedemaailmaan sijoittuva psykologinen trilleri. Hänen tietokirjatuotantonsa käsittelee muun muassa koiran historiaa, tieteen yleistajuistamista ja tietokirjoittamista. Raevaara on palkittu Runebergin kirjallisuuspalkinnolla sekä tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Hän kirjoittaa kolumneja Suomen Kuvalehteen ja Turun Sanomiin sekä toimi pitkään aktiivina Skepsis-yhdistyksessä. Tilaisuuden vetää Suomen Tietokirjailijoiden Oulun ja Kainuun aluevastaava, FT Petri Laukka. Tilaisuuden järjestää Suomen tietokirjailijat.


 

Kuva Toni Härkönen.

 


 

Klo 20 Festivaaliklubi

Tuba - Food and Lounge, Mannenkatu 2, Oulu

 

Kuvataiteilija ja kuvittaja Jussi Hukkanen kertoo Api sekä Maailman paskin nalle -sarjakuvista sekä kuvitystyöstä. Hukkanen sekä koomikko ja tuottaja Jean-Eric ”Zaani” Chaumentin kertovat uudesta 2ndCoy-yhtiöstään, joka tuottaa graafista sisältöä ja tapahtumia kirjailijoille, esiintyjille ja taiteilijoille. Jarkko Korpua haastattelee.

 

 

 

 

 

Klubilla esiintyy saksalainen kirjailija Luise Boege, joka on opiskellut Saksalaisessa kirjallisuusinstituutissa (Deutsches Literaturinstitut) Leipzigissä sekä Erfurtin yliopistossa kirjallisuustiedettä. Hän on julkaissut kolme kirjaa: vampyyrejä käsittelevän psykologisen romaanin Kasperin tyttöystävä (”Kaspers Freundin”), lyhytproosallisen kirjan Valheen kuva (”Bild von der Lüge”), sekä ”Manaus Puolassa Aavikon kauneus” -teoksen, jossa käytetään yliviivaus- sekä copy ja paste -menetelmiä. Hän on saanut teksteistään palkintoja ja apurahoja, muun muassa open mike 2006 -palkinnon, ja viimeisimpänä stipendit Akademie Schloss Solitudeen, Prahan kirjallisuustaloon ja Berliinin Literarisches Colloquiumiin. Hän on myös kollektiivisen kustantamoprojektin brother VRLG:n jäsen. Elo-syyskuussa Luise Boege työskentelee neljän viikon ajan Goethe-Institutin kutsumana residenssikirjailijana Helsingissä. Residenssi järjestetään yhteistyössä Nuoren Voiman Liiton kanssa. Haastattelijana toimii Sandra Reimann.


Kuva Tobias Neumann.

 


Klubille tervehdyksensä tuo Titty Hope ja hänen eksperimentaalinen meditaationsa®. Rakastatko meditoida? Hyvä. Vihaatko sitä? Hyvä. Onko sinulla sekalaisia tunteita siitä? Hyvä. Ehkä et tiedä? Hyvä. Titty Hopen eksperimentaalinen meditaatio® sisältää tällä kertaa version hänen omasta Life® -menetelmästään (Liquids Internalally Formulate Eventfulness = Life®). Life®:n aikana käytetään vaahtokarkkeja, joten ilmoita Tittylle mahdollisista vaahtokarkkiallergioista. Titty Hope on Emmi Myrskog. Titty Hopen eksperimentaalinen meditaatio -tuokio pidetään englanniksi.

 

Kuva Tanja Männistö.

 

Klubilla voi vapautua ja heittäytyä uuden 20-luvun swingin ja Charlestonin vietäväksi! Sädehtivä Anni Heikkinen johdattaa osallistujat swingin ja Charlestonin iloiseen maailmaan DJ:n soittaman electro-swingin myötä.


Kuva Saara Savusalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Janne Aslak on oululainen laulaja-lauluntekijä, joka kahlaa rock and rollin vyötäröhankea rakkauden nimessä. Tietäjät tuntee Ruotomieli-yhtyeen keulilta, EHKÄ:n sivusta ja/tai Liverboxin laidalta. Joillekin kundi voi olla tuttu musavisojen tai jamien vetäjänä, joillekin kenties Jimi Hendrixin kautta (Janne Aslak Plays Jimi Hendrix -projekti). Janne Aslakin juttu on sukua Springsteenille, Youngille, Braggille, Nurmiolle ja muille tekstilähtöisille biisinvirkkaajille. Janne Aslak laulaa lauluja elämästä kiertelemättä ja kaartelematta. Ja lauluissa elämä on muutakin kuin ikuiset bailut ja loputon kesä.


Kuva Katja Pikkarainen.

 

 

 

Festivaaliklubin juontaa Lauri Ahtinen. Oulun Energia on tukenut klubin järjestämistä. Klubi on osa Oulun kirjailijaseuran järjestämää Uutta kirjallisuusfestivaalia 11-12.9.2020. Klubi toteutetaan yhteistyössä JoJon järjestämän OuDance-tanssifestivaalin kanssa. Klubille on vapaa pääsy.

 

 

 

 

 

 

   

Lauantai 12.9.2020

   

Klo 10.30. Satusaappaan satuhetki

Oulun kaupunginkirjasto, Laituri, Kaarlenväylä 3, Oulu

 

Satukirjailija Päivi Tuulikki Koskela ja sadunlukija Mikko Koskela pitävät satuhetken lapsille. Satuhetkessä luetaan pikku satuja ja keskustellaan niistä lasten kanssa. Tilaisuudessa saa myös tietoa lasten satuisasta Satusaapas-sovelluksesta. Päivi Tuulikki Koskela on oululainen satukirjailija, joka on kirjoittanut kymmenen lastenkirjaa ja 100 satua Nukkumatille televisioon. Vastikään ilmestyneessä Satusaapas-sovelluksessa voi kuunnella 150 Päivi Tuulikin kirjoittamaa lyhyttä opettavaista satua.

 

 

 

   

Klo 11 Karo Hämäläinen ja Ilpo Koskela: Tampereen Linna

Oulun kaupunginkirjasto, Laituri, Kaarlenväylä 3, Oulu

 

Tänä vuonna vietetään Väinö Linnan 100-vuotisjuhlaa. Karo Hämäläinen ja Ilpo Koskela kertovat Tampereen Linna -kirjan (Tammi, 2020) valmistumisprosessista. Sisarukset Akseli ja Elina viettävät kesää mummin ja papan luona Urjalassa. Isovanhempien kanssa lähdetään retkelle Tampereelle. Naapurin Jussi sanoo, että Tampereen Linna on maankuulu. Siitä lapset eivät ole kuulleetkaan. Mikä linna Tampereella muka on? Hauskan salapoliisityön edetessä tutustutaan Tampereen kuuluisiin maamerkkeihin, kuten Särkänniemeen ja Finlaysonin tehtaisiin, tunnettuihin tamperelaisiin, mustaanmakkaraan ja moneen muuhun Väinö Linnaan ja hänen kotikaupunkiinsa olennaisesti liittyvään seikkaan – kirjailijan tuotannon merkkiteoksia unohtamatta. Seikkailu alkaa Linnan lapsuudenmaisemista Urjalasta, missä Linnan perintö edelleen elää vahvana.

 

Tampereen Linnan riemastuttavan tekstin on laatinut Tampereellakin asunut Karo Hämäläinen, jonka monipuoliseen tuotantoon kuuluu teoksia niin lapsille ja nuorille kuin aikuisille. Monella eri aikatasolla liikkuvasta kuvituksesta vastaa oululainen sarjakuvakonkari Ilpo Koskela.

 

Tilaisuuden päätteeksi Koskela ja Hämäläinen esittelevät kirjaan pohjautuvan näyttelyn. Oulun kaupunginkirjaston Sarjastossa (3. kerros) on Tampereen Linna -originaalinäyttely 6.8.-27.9.2020. Esillä on kirjan kuvitusprojektiin liittyviä, kuvittaja Ilpo Koskelan piirros- sekä työvaiheluonnoksia, originaalipiirroksia ja vedoksia teoksesta.

 

 

 

   

Klo 12 Karo Hämäläinen: Kansalliskirjailija - Romaani Väinö Linnasta

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu
Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla »

 

Karo Hämäläinen kertoo teoksestaan Kansalliskirjailija - Romaani Väinö Linnasta (WSOY, 2020). Väinö Linna kirjoitti päästäkseen tehtaasta pois, mutta hänet kammettiin heti jalustalle kansalliskirjailijaksi, valtakunnan oraakkeliksi ja vallanpitäjien lemmikiksi. Linna kirjoitti totuuden jatkosodasta ja kansalaissodasta. Totuus Jumalasta jäi häneltä selvittämättä, ja se piinasi häntä hänen elämänsä loppuun asti. Kun Karo Hämäläinen metsästää totuutta Väinö Linnasta, kaikkein tavanomaisimmat keinot eivät riitä. Kansalliskirjailija on villi, yllättävä ja moniaineksinen – aivan niin kuin kohteensakin. Koska Kansalliskirjailija on romaani Väinö Linnasta, se on romaani myös Suomesta ja kirjailijuudesta. Karo Hämäläinen on monipuolisimpia suomalaisia kirjailijoita, joka on kirjoittanut niin lapsille kuin aikuisille, tietokirjoista trillereihin. Hän tekee myös toimittajan töitä ja on Parnasson vastaava tuottaja. Kirjailijaa haastattelee kirjallisuudentutkija FT Kasimir Sandbacka Oulun yliopistosta.

 

 

 

   

Klo 13 Botnia-palkintoehdokkaiden esittely

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu

Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla:

https://www.youtube.com/channel/UCZ1sTA09MFoYBtpJNcmC3GQ

 

Esitellään tämänvuotiset Botnia-palkintoehdokkaat:

 

Briitta Hepo-oja: Suomea lohikäärmeille (Otava)

Silja Kejonen: Lähetä minulle ympyrä (Gummerus)

Tiina Laitila Kälvemark: H2O (WSOY)

J. P. Laitinen: Lume (Teos)

Sami Lopakka: Loka (Like)

Jouni Tikkanen: Lauma (Otava)

Ari Turunen ja Petri Laukka: Solvaajat –
Herjaamisen hävytön historia
(Into Kustannus)

Hannu Väisänen: Märkä turbaani (Otava)

 

Palkinto jaetaan neljättä kertaa. 10 000 euron arvoinen Botnia on palkintona poikkeuksellinen: ehdolle voidaan hyväksyä mitä tahansa kirjallisuudenlajia edustava kaupallisen kustantamon julkaisema teos. Lisäksi kielirajausta ei ole – riittää että tekijä asuu tai on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta.

 

Palkinnon jakaa Oulun kirjailijaseura ry. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina. Näyttelijä Janne Raudaskoski lukee otteet ehdokasteoksista. Voittaja julkistetaan lokakuussa.

 

 

 

Klo 14 Anton Monti: Minne menet, Italia?

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu
Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla »

 

Italiaa sellaisena kuin me sen kuvittelimme ei ole enää olemassa. Perinteinen italialainen suurperhe elää vain pakastepitsojen mainoksissa. Maan väestö vähenee ja samalla Italia on muuttumassa yksinasuvien maaksi. Iloisiksi ja huolettomiksi kuvitellut italialaiset ovat nyt katkeria ja vihaisia, varsinkin koronan ensimmäisen aallon jälkeen. Vuosikymmenien lähes sokea usko Euroopan unioniin on vaihtunut epäilyyn. Riidat naapurivaltioiden kanssa ovat arkipäivää.

 

Italian talous ei ole kasvanut yli kymmeneen vuoteen, ja suuret italialaiset muotitalot siirtyvät yksi toisensa jälkeen ulkomaalaiseen omistukseen. Maan kauniit maisemat ja moderni infrastruktuuri murenevat. Onko maasta löydettävissä vielä pala vanhaa ja aitoa Italiaa?

 

Anton Monti on suomalais-italialainen tietokirjailija, joka on syntynyt Helsingissä ja asunut Roomassa vuodesta 1969 vuoteen 1988. Hänen kirjansa käsittelevät Italian ja Suomen lähihistorian tapahtumia. Montia haastattelee historian opettaja ja tietokirjailija Timo Tikkala Kemin Dante-seurasta. Tilaisuuden järjestää Oulun Dante-seura.

Kuva Miikka Pirinen.

 

 

 

 

   

Klo 15 Anna Takanen: Sinä olet suruni

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu
Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja myöhemmin tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla »

 

Anna Takasen esikoisromaani Sinä olet suruni julkaistiin suomeksi helmikuussa. Kirja pohjautuu Annan isän kokemuksiin. Timo Takanen lähetettiin 4-vuotiaana sotalapsena Ruotsiin, jonne hän myös jäi sodan jälkeen jäi. Yhteys perheeseen Suomeen jäi vuosikymmeniksi kirjeidenvaihdon varaan, vaikka yhteistä kieltä ei edes ollut. Isänsä tapaan ruotsinkielisenä Anna Takanen varttunut kuvaa kirjassa sotalasten kokemusten lisäksi omaa kasvutarinaansa, 1960-luvulla syntyneenä sotalapsen lapsena. Kirjassa kuvataan vahvasti sotakokemusten ja suomalaisuuden siirtymistä sukupolvelta toiselle.

 

Ruotsinsuomalainen kirjailija Anna Takanen on aiemmin työskennellyt teatterin parissa, ohjaamalla vuonna 2015 Fosterlandet-näytelmän, joka käsitteli samaa aihetta. Takanen työskenteli Tukholman kaupunginteatterin johtajana vuoteen 2019 saakka. Hänet valittiin vuoden 2019 ruotsinsuomalaiseksi.

 

Anna Takanen osallistuu etäyhteyden välityksellä Tukholmasta. Häntä haastattelee Kai Latvalehto. Keskustelun pääkohdat tulkataan suomeksi. Kai Latvalehto on Ruotsinsuomalaisen kulttuurilähetystön toiminnanjohtaja, jonka ruotsinsuomalaista taustaa valotti Mika Ronkaisen dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä (2013). Tilaisuus on Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtuman, Oulun kaupungin ja Ruotsinsuomalaisen kulttuurilähetystön järjestämä.

Kuva Fredrik Skogkvist.

 

 

 

 

   

[ VELI KÄSMÄN HAASTATTELU ON PERUTTU ]

 

Klo 16 Veli Käsmä: Vanhuus vallan varjossa

Oulun kaupunginkirjasto, Pakkalan sali, Kaarlenväylä 3, Oulu

 

Veli Käsmän teoksessa Vanhuus vallan varjossa (Veli Käsmä & Co., 2019) tuodaan esille Suomeen syntynyt uusi hoitokulttuuri, jota on markkinoitu valinnanvapaudella. Sen keskiössä eivät ole vanhukset, vaan taloudelliset intressit. Vuoden 2019 tammikuun lopulla Suomessa herättiin uutiseen, joka pysäytti hyvin alkaneen miljardibisneksen maamme vanhuksilla. Kuinka kauan se olisi vielä jatkunut ilman vastuunsa tuntevan hoitajan ilmiantoa? Kirjan alku kertoo kolmen sukupolven yhteisasumisesta saman katon alla. Miniä oli päättänyt saada riitaisan anoppinsa vanhushoivaan. Yllättävien tapahtumien seurauksena vastahakoinen Bertta-anoppi joutuu kotikaupungissa olevaan hoivakotiin. Hoitotilanteisiin liittyvät tapahtumat perustuvat tosiasioihin ja ovat useamman vanhushoiva-alan ammattilaisten taustoittamia. Kirja on oiva ikkuna Suomen tämän hetken vanhushoivatilanteeseen. Käsmää haastattelee tutkijatohtori Ilmari Leppihalme.

 

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Tuomo Heikkinen

tuomo.heikkinen@kirjallisuudentalo.fi

050 347 4470

www.oulunkirjailijaseura.fi/festivaali


Aiemmat festivaalit       2019         2018          2017         2016          Etusivulle

 

 

Pohjoista kirjallisuutta ovat tukeneet: