Tapahtumat

Oulun kirjailijaseuran tulevat tapahtumat

Oulun kirjailijaseura järjestää kirjallisuustapahtumia pääsääntöisesti Oulun kirjallisuuden talossa, joka sijaitsee Oulun ydinkeskustassa osoitteessa Hallituskatu 9, Oulu (sisäänkäynti on Kirkkokadun puolelta), mutta toisinaan myös muualla.

 

TULEVAT TAPAHTUMAT

 

La 2.8.2025 klo 11 Herää runoon

Oulun kirjallisuuden talo, Hallituskatu 9, Oulu

 

Herää runoon on aamuvirkun rento vaihtoehto kirjallisuusklubille. Oulun kirjallisuuden talolla kokoontuvat "poetry curious" -henkilöt nauttimaan kahvia sekä ainutlaatuista sekoitusta lavarunoutta ja kirjallista lyriikkaa. Esiintyjinä ovat mm. Jenni Miettunen ja Timo Salo. Ilmoittautuminen open miciin paikan päällä, esitetään omia runoja tai muita itse kirjoitettuja tekstejä maksimissaan viisi minuuttia, tyyli on vapaa. Tule sellaisena kuin olet ja nauti runoa!

 

...

 

Ke 13.8.2025 klo 18 Muusat Kirjallisuuden talossa

Oulun kirjallisuuden talo, Hallituskatu 9, Oulu

 

KLO 18 AUTION SAAREN POIKA- JA TYTTÖKIRJAT

Tuomiorovasti Satu Saarinen, yliopisto-opettaja ja italian kielen kääntäjä Jukka Käräjäoja sekä kirjoittajaohjaaja ja kirjallisuuskriitikko Marja-Riitta Vainikkala kertovat, minkä tyttö- tai poikakirjan he ottaisivat mukaan autiolle saarelle. Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten puhuttiin poikakirjoista ja tyttökirjoista. Sukupuolittuneen jaottelun sijaan nykyään puhutaan usein nuortenkirjallisuudesta. Varhaisten tyttökirjojen tarkoituksena oli kasvattaa tyttöjä äitiyttä ja perhe-elämää varten. Toisaalta tyttökirjat tempaavat maailmaan, jossa reipas toveruus kukoistaa ja toimeliaalle tytölle on maailma auki. Poikakirjojen piirteinä on nähty mm. seikkailulliset ympäristöt, aarteenetsintä, kapina, tapahtuma keskeisyys sekä se, että päähenkilö ei esimerkiksi rakastu.

 

KLO 18.20 KIRJAVIERAS: AURORA SAINIO

Murhat, myytit ja mielen hauraus. Aurora Sainio yhdistää esikoisdekkarissaan Älä anna syntejäni anteeksi (Kadotuksen Hymni 2024) Suomen ja Japanin vaiettuja piirteitä. Teos vie lohduttomalle matkalle ihmisen synkimpiin tarpeisiin ja löytää yllättäviäkin yhtäläisyyksiä suomalaisen ja japanilaisen mytologian sekä mentaliteettien välillä. Murhat Suomessa ja Japanissa johdattavat poliisit tuskallisten pelkojen äärelle, vääntäen valmiiksi rikotut sielut vieläkin rumemmille ruhjeille. Tuhoavaan läheisriippuvaisuuteen ripustautuva Lilja sekä halvaannuttavasta sairaudenpelosta ja isän hyväksynnän puutteesta kärsivä Okawa janoavat vastauksia kipeisiin kysymyksiin, vetäen rikostutkijat vieläkin tummempien vesien syövereihin. Samaan aikaan rajojaan koettelevat murhaajat, Näkki ja Kappa, suunnittelevat synkimpien halujensa toteuttamista toistensa avulla, inhimillisistä estoista välittämättä. Haastattelijana Matti A. Kemi.

Kempeleessä asuvan japanologian kandidaatti Aurora Sainion Älä anna syntejäni anteeksi on Kadotuksen Hymnit -dekkarisarjan ensimmäinen osa. Sarjan toinen osa, Ei koiriakaan lyödä ilmestyy syksyllä 2025.

 

KLO 18.40 PIENOISPANEELI: HISTORIALLINEN ROMANTIIKKA VIIHDEKIRJALLISUUDEN LAJINA

Romanttinen ja historiallinen viihdekirjallisuus myy tänä päivänä hyvin. Kun esimerkiksi Kirsti Manninen aloitti kirjailijanuransa 1980-luvulla, naisten kirjoittamiin ja naisista kertoviin romaaneihin suhtauduttiin vähätellen. Jos taas mies kirjoitti historiallisen romaanin miessankareista, se oli heti vakavaa ja tärkeää kirjallisuutta. Maailman nykytila on lisännyt kiinnostusta historiaan ja samaan aikaan lukijat kaipaavat eskapismia, Manninen pohtii.

Lajityypin uudistumisesta huolimatta sen lukemiseen liittyy usein häpeää ja ennakkoluulot genreä kohtaan tuntuvat istuvan tiukassa. Kirjallisuudentutkija Saija Isomaan mukaan feminiinisiksi ja romanttisiksi leimattuja tunteita väheksytään yhteiskunnassa. Vähättelylle löytyy myös historiallisia perusteita. 1900-luvun alkupuolella tehtailtiin pokkariromansseja, joita kirjoitettiin nimimerkeillä. Kirjoja tuotettiin puhtaasti kaupallisiin tarkoituksiin ja niiden naiskuva oli usein hyvin kapea, jopa sovinistinen.

Aiheesta keskustelevat kirjailijat Satu Tähtinen ja Anu Vähäaho. Satu Tähtinen on tunnettu Moraalisten naisten kirjakerho -sarjastaan, joka sijoittuu 1800-luvun Lontooseen. Tähtisen raikkaat ja rohkeat hahmonsa tuulettavat menneen ajan moraalikoodeja. Vähäaho puolestaan kirjoittaa 1800-luvun Ouluun sijoittuvaa Oulujoen helmet -sarjaa, jonka kolmas osa Meri välillämme (S&S) ilmestyy elokuussa. Keskustelua johdattelee dosentti Tomi Kiilakoski.

 

Tilaisuus on osa Oulun Muusajuhlat -sanataidefestivaalia 12.–17.8.2025. Tilaisuuden järjestävät Oulun kirjailijaseura ry ja Huutomerkki ry. Tarkemmat tiedot tapahtumasta festivaalin ohjelman löydät osoitteesta: www.muusajuhlat.fi

 

...

 

La 6.9.2025 klo 17 Kohtaamisia-kirjallisuuskeskustelu

Oulun kirjallisuuden talo, Hallituskatu 9, Oulu

 

Kohtaamisia-kirjallisuuskeskustelu ennakoi Oulun Kirjamessuja 10.-12.10.2025, jonka teema tänä vuonna on Kohtaamisia. Kirjailija Katri Rauanjoen vetämässä keskustelussa ovat kirjailijat Minna Mikkonen ja Mikko With.

 

Minna Mikkoselta on ilmestynyt keväällä Sydänhirviö-romaani (S&S 2025). Mikko Withiltä on ilmestynyt tänä vuonna kaksi teosta: Saakelin syyllinen -nuortenkirja (Myllylahti 2025) sekä Banaani-romaani (Myllylahti 2025).

 

Tilaisuus on osa Oulun Päivien 5.-7.9.2025 ohjelmistoa.

 

...

 

Oulun Kirjamessut 10.-12.10.2025

Oulun Lyseon lukio, Kajaaninkatu 3, Oulu

Kulttuuritalo Valve, Hallituskatu 7, Oulu

 

Kirjamessujen teema on Kohtaamisia. Tänä vuonna messuille saapuvat syksyllä ilmestyvien teosten myötä mm. supersuosittu Tuomas Kyrö ja rakastettu Minna Rytisalo sekä tuoreen elämänkerran taiteilija Reidar Särestöniemestä kirjoittanut Noora Vaarala. Pohjoista ja kansainvälistä ulottuvuutta messuille tuo lisäksi Mikael Niemi, jonka odotettu uusi romaani Silkkiin kääritty kivi julkaistiin alkuvuodesta. Paikallisista kirjailijoista vieraina nähdään muiden muassa vastailmestyneellä Sydänhirviö teoksellaan lukijoita koskettanut Minna Mikkonen sekä Jenni Räinä elokuussa julkaistavalla romaanillaan Vaino. Myös Finlandia-palkittu, menestysromaaneistaan tuttu kirjailija Anni Kytömäki saapuu messuille.

 

Vieraaksi messuille saapuvat mm. raahelainen Pauliina Vanhatalo, jonka tämän kevään uutuus Diiva sohvallani käsittelee herkkävireisesti sekä oopperatähti Maria Callasin elämää että kirjailijan oman laulamisen uudelleen löytämistä. Ääneen pääsee myös monipuolinen ja kiitetyn tinkimätön Helmi Kekkonen teoksellaan Näin minä sen kirjoitin. Kekkonen oli aiemmalla kirjallaan Liv! vuoden 2024 Finlandia-ehdokas. Messuilla nähdään lisäksi mm. palkittu toimittaja Maarit Tastula kertomassa Amerikkaan lähteneiden siirtolaisten kohtaloista ja kirjastaan Köyhää kansaa.

 

Lisätietoa Kirjamessuista: www.oulunkirjamessut.fi 

 

...

 

Seuraa Oulun kirjailijaseuraa ja Oulun kirjallisuuden taloa myös somessa.

 

Tulevista tapahtumista tiedotetaan myös Facebookissa:

 

Oulun kirjailijaseuran Facebook-sivu

 

Oulun kirjallisuuden talon Facebook-sivu

 

Sekä Instagramissa:

 

Oulun kirjallisuuden talon Instagram-sivu

Pohjoista kirjallisuutta ovat tukeneet: