Uusien teosten ilta 6.6.2018

Kirjallisuuden talossa esitellään 6 uutuuskirjaa ke 6.6.2018

30.05.2018

Oulun kirjailijaseura ry järjestää Uusien teosten illan, jossa esitellään kuusi tänä vuonna julkaistua kirjaa.

Tilaisuus pidetään Oulun kirjallisuuden talossa (Sepänkatu 9, Oulu) keskiviikkona 6.6. klo 18 alkaen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tilaisuudessa voi ostaa kirjoja käteisellä. Kirjailijaseura järjestää Uusien teosten iltoja kaksi kertaa vuodessa, alkukesästä ja loppuvuodesta.

 

Antti Leikas: Tonttu - Matka pimeyteen (Siltala, 2018)

Kun romaanin päähenkilö, kirjailija Antti Leikas saa yhtäkkiä monelta taholta avokätistä apurahaa niinkin outoon hankkeeseen kuin tonttututkimukseen, hänen hälytyskellojensa pitäisi soida. Kirjailija Leikas on vaaroja kaihtamaton mies ja löytää siksi itsensä keskeltä koko universumin olemassaoloa uhkaavia tapahtumia. Putoilevien lentokoneiden, uhkaavien kommandojoukkojen ja epäilyttävien kirjankustantajien ristipaineessa Leikkaalle selviää vähitellen, minkälaisia voimia tonttujen olemassaoloon kätkeytyy - ja millaisia voimia hän on tullut tutkimuksillaan vapauttaneeksi.

 

Miia Paani: Tuulet vastaan (ntamo, 2018)

Tuulet vastaan edustaa vaikeaa aforismirunon lajityyppiä. Se merkitsee hänen tapauksessaan notkeaa yhdistelmää karuja yksirivisiä ja heleitä liverryksiä, aina valppaita havaintoja ja katuviisaita totuuksia. Tuulet vastaan on kokoelma lyyrisiä aforismeja ja aforistista lyriikkaa. Lajityyppien raja huojuu, nainen ja rakastettu puhaltavat toistensa suuhun, ihminen ja luonto ovat erillisiä ja yhtä. Paanin neljäs kokoelma näyttää keinoistaan tietoisen näkijän ja tekijän voimansa tunnossa.

 

Joni Skiftesvik: Finlandia City (WSOY, 2018)

Finlandia City on omaelämäkerrallinen romaani satamakylän pojasta. Poika löytää kalastusreissulla viinatrokarien jemman. Hän sählää narun irti pinnalla kelluneesta merkistä ja lasti katoaa joenpohjaan. Mieli maalaa hurjia kuvia tuntemattoman trokarin kostosta ja elämä on äkkiä täynnä painajaisia ja mysteerejä. Nuori Joni ahmii kirjoja, haaveilee merikapteenin urasta ja kyhää kirjeitä merillä seilaavalle isäpuolelleen. Omalle isälle kirjoitetut kirjeet jäävät lähettämättä. Kansainvälinen, kiivasta elämää sykkivä kotikylä tulvii tarinoiden aineksia. Finlandia City on rinnakkaisteos omaelämäkerralliselle romaanille Valkoinen Toyota vei vaimoni (2014), joka toi  Skiftesvikille Runeberg-palkinnon 2015.

 

Jukka Takalo: Kuoleman nimi on Saab 96 (Nispero, 2018)

”Kaikkia muita täällä ahistaa joku, mutta meitä ei ahista mikään.”

Kuoleman nimi on Saab 96 -romaani on aikamatka viime vuosituhannelle, kaupunkiin jäätikön reunalla ennen nokioita ja teknologiabuumia. Tapahtumat sijoittuvat vuoden pisimpään yöhön, pimeyteen joka sinkoaa nuoret sankarimme sata kilometriä tunnissa kohti seuraavia avaruuksia.

”Te ootte kyllä vähän outoja”, sanoo vaalea. ”Ette niinkö jätkät yleensä.”

”Ootte ollu vaan huonossa seurassa”, sanon ja katson tyttöä joka kieltämättä voisi olla Nastassja Kinskin blondimpi pikkusisko.

 

Katja Törmänen: Karhun morsian (Like, 2018)

Karhun morsian on viikinkimaailmaan sijoittuva tiivistunnelmainen fantasiaromaani Surmankylän Aslaugista ja Suolakarin Freydisistä. Toisilleen tuntemattomat naiset kulkevat kohti sukupolvia vanhaa kohtaloa, joka ratkaisee paitsi heidän myös kylien tulevaisuuden. Alistuvatko naiset kohtaloonsa, vai etsivätkö he oman tiensä huolimatta siitä, mihin muinaiset valat ja kunnia heitä velvoittavat? Suomalaisesta ja skandinaavisesta mytologiasta ammentava romaani pureutuu sukupuolisen vallan kysymyksiin. Karhun morsian voitti Liken ja Tähtivaeltajan järjestämän spekulatiivisen fiktion kirjoituskilpailun.

 

Jere Vartiainen: Minuus | Miinus (Kolera, 2018)

Minuus | Miinus on oululaisen psykologi Jere Vartiaisen (s. 1983) kolmas teos. Se on monimuotoinen ja intiimi, raa’astikin maskuliinisuutta käsittelevä runokokoelma. Populaarikulttuuria ja visuaalisia elementtejä hyödyntävä kokonaisuus nostaa esille ja purkaa palasiin mieheksi kasvamisen väkivaltaiset umpisolmut. Vartiainen on lavarunouden vuoden 2014 Suomen mestari ja hänen runojaan on julkaistu myös Tuli&Savussa, Lumoojassa, Nuoressa Voimassa sekä Kulttuurivihkoissa. Vuonna 2016 hänelle myönnettiin Oulun kirjailijaseuran Pakkala-palkinto.

 

Oulun kirjailijaseura ry on ammattikirjailijoiden yhdistys, jonka jäseniksi voivat hakea kaupallisen kustantajan kautta julkaisseet pohjoispohjalaiset kirjailijat. Yhdistyksen päätehtävinä on edistää Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan ammattikirjailijoiden työskentelymahdollisuuksia sekä rakentaa seudulla toimivien kirjailijoiden yhteisöä. Yhdistys on perustettu 2010. Jäseniä on 77.

 

Lisätietoa:

Tuomo Heikkinen

Oulun kirjallisuuden talon toiminnanjohtaja

050 347 4470

tuomo.heikkinen@kirjallisuudentalo.fi

www.kirjallisuudentalo.fi

 

Antti Leikas

Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtaja

040 566 6862

antti.leikas@telex.fi

www.oulunkirjailijaseura.fi

www.oulunkirjailijaseura.fi

 

Lataa tiedote pdf-muodossa.

« Takaisin uutisarkistoon

Pohjoista kirjallisuutta ovat tukeneet: