Botnia-palkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä. Seuran hallituksen nimeämä valintaraati nimeää voittajan ensimmäistä kertaa syksyllä 2017. Ennen voittajan valintaa raati valitsee palkinnon saajiksi enintään kahdeksan ehdokasta, jotka julkistetaan Uusi kirjallisuusfestivaali -tapahtumassa.

Kilpailun säännöt

1. Botnia-palkinto on Oulun kirjailijaseura ry:n vuosittain myöntämä palkinto teokselle, jonka tekijä on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta tai toimii siellä. Jos kirjailijan suhde maakuntaan on epäselvä, kirjailijaseuran hallituksella on oikeus tehdä päätös tämän kelpoisuudesta osallistua kilpailuun.

2. Botnia-palkinto jaetaan syksyisin, syys–lokakuun aikana. Kilpailuun voivat osallistua teokset, jotka

a) ovat suomalaisen kustantajan julkaisemia. Kielirajausta ei ole, kun kustannusehto täyttyy. Kilpailuun ilmoittautumisesta huolehtivat kustantajat.

b) edustavat seuraavia kirjallisuuden lajeja: kaunokirjallisuus (proosa ja lyriikka), tietokirjallisuus, lastenkirjallisuus, sarjakuvat.

c) ovat ilmestyneet edellisenä vuonna 1.7. jälkeen ja viimeistään 30.6. sinä vuonna, kun palkinto jaetaan.

Oulun kirjailijaseuran hallitus vahvistaa edellä mainittuja periaatteita noudattaen kilpailuun soveltuvien teosten listan.

3. Oulun kirjailijaseuran hallitus kokoaa palkintoraadin arvioimaan ja päättämään teosten palkitsemisesta. Palkintoraatiin kuuluu puheenjohtaja ja kuusi jäsentä. Raadin jäsenten valinnassa painotetaan asiantuntemusta, kokemusta ja ammattitaitoa. Jäsenien vaihtuvuudessa noudatetaan periaatetta, jonka mukaisesti kaksi jäsentä luopuu paikastaan kahden vuoden välein, ja heidän tilalleen nimitetään uudet jäsenet.

4. Palkintoraati valitsee Oulun kirjailijaseuran hallituksen vahvistamalta listalta enintään kahdeksan ehdokasteosta, jotka julkistetaan noin kuukautta ennen varsinaisen voittajan julkistamista.

5. Palkinto on ensimmäisenä vuonna (2017) suuruudeltaan 10 000 euroa. Ensimmäisenä vuonna palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina.

6. Palkintoraati voi poikkeustapauksessa ja niin halutessaan jakaa palkintosumman kahdelle teokselle tasasuuruisena. Lisäksi raati voi halutessaan myöntää kunniakirjan erityisistä ansioista enintään kahdelle teokselle.

7. Palkintoraati voi halutessaan käyttää asiantuntija-apua teosten ansioiden arvioimisessa, esimerkiksi jos kilpailuun osallistuu muita kuin suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä teoksia.

8. Oulun kirjailijaseuran hallitus on vastuussa mahdollisten epäselvien tapausten ja kiistatilanteiden ratkaisemisesta.

Tiedotteet:

Uusi monikielinen kirjallisuuspalkinto perustetaan Ouluun, 12.5.2017